Despre dicție

„Dictie” – la asta ne gandim intai cand evaluam calitatea cuiva de „public speaker”.

Dictia reprezinta claritatea cu care sunt rostite cuvintele. Pentru a fi comunicate, ideile noastre au nevoie de un mod de criptare, adica de exprimarea lor de catre vorbitor intr-o anumita limba pentru a fi emise, si de un efort de decriptare a celui care le recepteaza.

Consoanele si vocalele ce formeaza cuvinetele seamana cumva cu informatiile IT. Doar ca spre deosebire de un computer, in cazul in care lipsesc informatii, in cantitate rezonabila, omul e in stare sa completeze golurile. Daca auzim ?ASA, in functie de context creierul nostru incearca cele mai la indemana variante sa vada ce se potriveste, LASA, CASA, MASA, etc. adica face un efort de decriptare. Din acest motiv o dictie buna va duce la o receptare si intelegere a mesajului mai rapida si fara efort.

Voi sublinia la fiecare capitol de studiu ca succesul comunicarii consta nu neaparat in aprobarea mesajului sau intelegerea lui in intregime ca mecanism rational de catre public, ci in nasterea unui sentiment de simpatie fata de orator. Sa ne gandim nu mai departe decat la Morgan Freeman si emisiunea lui de pe Dicovery. Cine intelege tot ce explica el acolo? Dar de simpatic, e simpatic 🙂

Sa micsoram efortul publicului de a recepta mesajele noastre si vom avea o mare bila alba in saculetul de simpatie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.