Impostatia și materialul vocal

Studiul impostației reprezintă modalitatea de a controla și dezvolta armonicele emise de cutiile noastre de rezonanță. Trebuie să știm că vocea nu conține decât într-un procent mic vibrații de la coardele vocale, adică din “gât” 🙂 Restul reprezintă rezultatul fenomenului de autorezonanță a cutiilor de rezonanță.

Fenomenul vocal seamănă cu modul în care sună un instrument cu coarde, să zicem chitara. Coardele în sine se aud foarte slab, dar vibrațiile emise de ele intră prin orificiul din cutie și sunt prinse acolo ca într-o capcană. Astfel, cutia de rezonanță intră în autorezonanță, producând la rândul ei armonice ale frecvenței de bază.

Educația primită acasă și la școală este uneori inhibitivă din punct de vedere vocal, astfel că la maturitate pierdem mare parte din vocea din copilărie.

Vocea comunică mesaje în felul ei propriu dar le trimite direct subconștientului. Conștientizăm aceste mesaje doar dacă ne deranjează mult prea tare sau ne atrage atenția o voce prea ascuțită, prea puternică, prea răgușită sau distorsionată în vreun alt fel.

Altfel, suntem “victime” sigure în cazul vocilor frumoase, feminine sau masculine. Mesaje de încredere, siguranță, empatie și multe altele ne intră în minte și le luăm ca atare pentru că filtrul rațional nu le cenzurează.

De ce oamenii de succes au o voce plină, clară, “frumoasă”? Pentru ca ea le-a fost de real folos să îi ducă acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.